h

Sallanders met smalle beurs in actie tegen huurverhoging

30 juni 2020

Sallanders met smalle beurs in actie tegen huurverhoging

Foto: SP

Sallanders met smalle beurs in actie tegen huurverhoging
Ruim honderd demonstranten komen onder leiding van SP in beweging (origineel artikel in DeStentor 30 juni 2020)

Foto: SP

De SP protesteert met diverse leuzen tegen dreigende huurverhoging bij het hoofdkantoor van Salland Wonen. Foto sp

Ruim honderd huurders van met name SallandWonen voeren actie tegen de huurverhoging die er nog dit jaar aan dreigt te komen. Voor de minister zijn één of twee tientjes in de maand niets, zeggen ze, maar voor sommige mensen is het een flinke hap uit de huishoudportemonnee.

FLEUR REIJNGOUDT

Joke Manenschijn uit Olst leeft op een weekbudget van 40 euro. Dat redt ze net. Maar als op 1 juli de huur met misschien wel 15 euro omhoog gaat, wordt het lastig. ,,Ik blader nu al alle folders door om van alles het goedkoopste te vinden. Dat moet als je onder budgetbeheer staat'', vertelt ze. ,,Ik ga niet bij de pakken neerzitten, maar 15 euro kan voor heel veel mensen met een uitkering voor problemen zorgen.''
Daarom heeft Manenschijn de petitie van de SP getekend. Shraddha Pitrmanova, voorzitter van de SP in Raalte, loopt voorop in de actie met als slogan: '0% is genoeg. Stop de huurverhoging'. Afgelopen week tekende ze met stoepkrijt het logo van de actie op de stoep van SallandWonen. ,,De volgende dag was het weg'', vertelt Pitrmanova verbolgen over wat ze zelf een ludieke uiting van protest noemt.

Asociaal
De volgende dag ging de voorzitter van de SP terug met haar stoepkrijt en tekende het logo opnieuw. Dit keer bleef haar werk wel beklijven.
,,De huren gaan weer omhoog, terwijl de helft van de huurders vorig jaar al moeite had om de huur te betalen'', zegt Pitrmanova, die de verhoging bestempelt als asociaal. ,,De Eerste Kamer wil net als duizenden huurders daarom dat de huurverhoging gestopt wordt, maar verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren van Wonen weigert vooralsnog te luisteren. Toen honderden huurders haar afgelopen vrijdag vertelden wat de gevolgen zijn van haar politieke keuzes, liet ze ons in de kou staan.''

Bijstandsuitkering
Ook Thea Woesthuis uit Raalte staat achter de actie. Als alleenstaande met een bijstandsuitkering ontvangt ze op jaarbasis 15.500 euro. ,,Die uitkering gaat nooit omhoog maar de huur wel. Elk jaar. Per 1 oktober komt er weer 3,1 procent bij'', vertelt ze.
Woesthuis is tegen de huurverhoging in beroep gegaan. Vanwege slijtage in haar rug heeft ze geen betaald werk en er mankeert een hoop aan haar huurwoning.
,,Het beroep is afgewezen. Daarom steun ik de actie van de SP. Er komt zo veel armoede. Als de woningbouw dat geld zo hard nodig heeft, laat ze dan in Den Haag de verhuurdersheffing afschaffen. Haal dat geld niet bij de huurders vandaan.''
Pitrmanova: ,,We gaan door tot we onze volkshuisvestiging terug hebben. Een volkshuisvestiging waarbij de huurder de baas is, waar de huur maximaal 25 procent van het belastbare inkomen bedraagt, en geen 40 procent waardoor mensen niet meer rond kunnen komen nadat alle vaste lasten betaald zijn. Wonen is een recht, geen luxe.''

U bent hier