h

Stort Linderveldplas van de baan

21 augustus 2009

Stort Linderveldplas van de baan

Bron: De Stentor.
LETTELE - De stort van 400.000 kubieke meter slib en grond in de Linderveldplas bij Lettele gaat definitief niet door.
De gemeente heeft het Grondbank GMG verboden, omdat de stort van slib niet mag volgens het bestemmingsplan.

De gemeente volgt hiermee het advies van de gemeentelijke bezwarencommissie. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, omdat volgens hen de Grondbank niets anders wil dan grond storten en dat mag niet in dit natuurgebied. De Grondbank voert aan dat in een ondiepere plas meer verschillende planten en dieren leven. Door die natuurontwikkeling is de stort volgens het bedrijf legaal. De bezwarencommissie is het daar niet mee eens, omdat niet is beschreven wat voor extra planten en dieren er komen. Bovendien is de plas omringd door weilanden en daar komt geen extra natuur.

"De noodzaak bij de Linderveldplas is het afvoeren van grond", zegt wethouder Gerrit Berkelder. "Natuurontwikkeling had het hoofddoel moeten zijn. Nu wordt er grond gestort en daarna ontwikkelt de natuur zich. Dat is de verkeerde volgorde."

Ook het onderzoek van een commissie van het ministerie van VROM speelt een rol bij het verbod van de gemeente. Deze commissie zegt dat bij de stort van slib in een plas altijd moet worden onderzocht wat de gevolgen zijn. Bijvoorbeeld of het grondwater wordt vervuild. Minister Cramer is het hier mee eens, maar vindt deze maatregelen pas nodig bij nieuwe projecten. De Linderveldplas valt daar niet onder. Omwonenden, bezwarencommissie en gemeente vinden dat deze regels ook moeten gelden voor de Linderveldplas. Uit onderzoek van de provincie bleek namelijk dat er kans is op grondwatervervuiling bij Lettele.

Berkelder: "De Grondbank is het niet met ons eens, maar respecteert het besluit. Wij hebben alles gewikt en gewogen en vinden dat de minister geen gelijk heeft."

Actie tegen slibtransport door Heeten

U bent hier