h

Gebazel van Balthazar

17 februari 2014

Gebazel van Balthazar

dinsdag 15 april

Knoop van mijn gulp

Ik weet het niet hoor. Is het dat nou wel, zo’n blog? Niet alleen dat iedereen maar een beetje gaat zitten bloggen, waardoor de ongemeen scherpzinnige bijdragen van uw persoonlijke columnist ergens onderaan in de cloud komen te hangen, het is toch anders dan een column. Kijk, in een column kan je een end weg lullen, je bent als columnist toch een soort clown, ook al ben je bloedserieus, en al heb je het over belangrijke zaken en heb je daar goede ideeën over. Veel cabaretiers tegenwoordig zijn eigenlijk voordragers van columns, ze zeggen je lachend de waarheid. In een blog moet je toch anders schrijven, alsof iemand je gevraagd heeft: nee, nou effe serieus, wat vind je nou echt?

Laten we dit afspreken, ook al heet dit een blog, ik lul gewoon een end uit mijn nek, en zie maar of je er wat uit oppikt.

Dus laat ik maar met wat ergernissen van de laatste tijd beginnen. Nee, dan ga ik het niet hebben over de zogenaamde debatten van de gemeentelijke verkiezingen. Wat een schamele vertoning. Niks debat, beleefd uitwisselen van standpunten. Nee, ze hoefden voor mij niet te kiften, maar hadden elkaar wel eens mogen uitleggen waarom de ander het helemaal fout had en de een het grootste gelijk van de wereld. Slaapverwekkend. Ik ben op een gegeven moment ook maar weggegaan, ik geloof dat toen net die mevrouw van het CDA wat stond te brabbelen.

Nee, dan Wilders. Wat heeft die weer een gratis publiciteit gekregen. Ik vind dat er speciaal voor die gast een speciale maatregel van bestuur moet komen die regelt dat als iemand van dat soort stommiteiten roept, hij van overheidswege officieel uitgelachen wordt. Dat moet dan een punt van de agenda van de kamers zijn: het uitlachen van Wilders. Zoals ze bij de opening van de staten generaal samen “hoera hoera hoera” roepen, zo roepen ze dan allemaal: HA, HA, HA. Nou ja, hihihi mag ook wel, is misschien nog wel meer van toepassing.

Maar ik heb er groot genoeg van dat mijn belastingcenten gebruikt worden om de beveiligers van die gast te betalen, zodat hij er achter weg kan kruipen en van alles kan roepen. Laat ie voortaan zijn beveiligers maar zelf betalen, of laten gemotiveerde PVV-stemmers hem voortaan maar beveiligen. Er zitten vast wel een paar klerenkasten met kale koppen tussen die dat klusje wel even kunnen klaren (let op, hier zit een stijlkunstje in, heel veel woorden die met “k” beginnen. Waar denk je dan aan?). Ik vind dat er daar een actie voor moet komen. Ik heb ook al een motto. Dat is ontleend aan de jaren ’40-’50. Toen had je een NSB organisatie die heette Winterhulp. Een bekend gezegde op straat was toen: "Nog geen knoop van mijn gulp voor de winterhulp". Mijn motto zou nu zijn: "Nog geen knoop van mijn gulp voor Wilders zijn hulp". Niet dat er een knoop aan zit, het is een rits. Ik zeg het er maar even bij voor wie daar in geïnteresseerd is. Nee, je mag niet komen controleren. Hoewel... goed, in een enkel geval, als de antecedenten zorgvuldig onderzocht zijn, ben ik bereid om na de vraag “Alles kits achter de rits” een dergelijke controle toe te staan. Sterker nog, ik kan me situaties voorstellen dat ik dat toe zou juichen... Maar we dwalen af, het gaat er om dat we Wilders’ gorilla’s niet langer uit gemeenschapsgeld gaan betalen.

Over controleren gesproken, er is nog dat probleem van dat afluisteren van telefoongesprekken en meelezen op internet. Ik zou wel eens willen weten hoeveel en welke SP-ers zijn afgeluisterd etc. door de BVD. Dat soort spionage is van alle tijden. Er zijn niet voor niets van die spannende spionagefilms. Nu gaan ze die NSA of hoe dat mag heten aan banden leggen. Ook dat is rijp voor een officiële uitlach. Hahaha. Alsof regeringen dan niet iets anders gaan verzinnen. Hoe zit dat trouwens in gemeentelijke verhoudingen? Spioneren fractieleiders en partijvoorzitters in de gemeente Raalte ook bij elkaar? Heeft onze gemeente een eigen plattelands- of dorps-BVD? Hee, wacht eens even, is dat wel eens goed uitgezocht?

Niet dat ik het er mee eens ben dat ik in mijn doen en laten gevolgd word. Ik ben ook zeer terughoudend met twitter en facebook, en stuur belangrijke brieven, als ze al per e-mail gaan, bij voorkeur gecodeerd. Wat ik allemaal wel en niet doe, gaat niemand wat aan. “Als je niks te verbergen hebt, hoef je je ook geen zorgen te maken”, zei iemand opgewekt tegen mij, toen ik onder het genot van een kopje koffie in het onvolprezen Dorpshuus van Heino mijn ergernis uitte over de afluisterpraktijken. Nee, dat is het hem ook juist. Ik heb niks te verbergen, en dat gaat nou toevallig niemand wat aan. Niemand hoeft te weten dat ik eigenlijk gewoon een doodsaaie pier ben, en een brave echtgenoot en vader. En dat ik al die dingen doe die doodsaaie pieren geacht worden te doen, zoals hout halen voor de kachel, aardappelen schillen, wandelen met de kleinkinderen. Dat gaat niemand wat aan, en zeker niet van die gasten met donkere zonnebrillen die op dit moment ergens in Amerika mee zitten te lezen wat ik hier nu zit te typen. Wat? Ben ik niet belangrijk genoeg? Hoe weet jij dat nou? Misschien ben ik wel een crypto-anarchist of heb ik een wietplantage in de tuin. Of beraam ik de ontvoering van onze koning. Of houd ik fundamentalistische hijadbijeenkomsten op vrijdags in de garage. Of ben ik de baas van een bloeiende pornostudio. Of zit ik de hele dag belasting te ontduiken. Weet jij veel? Nee, daar weet je niks van, en dat wil ik graag zo houden.

Maar goed, ik geef toe dat ik daar  allemaal ook niks van weet, want wie ben ik nou helemaal, en dat is een vraag die blijft knagen,

Uw Balthazar

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 3 maart 2014

 

Carnaval

 

Het is nog steeds carnaval, geloof ik. Vroeger hoefde je daar niet over te twijfelen, carnaval begon ‘s zondags na de Hoogmis, en duurde tot dinsdagnacht. Menigeen ging door tot het tijd was om in de kerk het askruisje te gaan halen en na al het feesten te horen: “bedenk mens dat je stof bent en tot stof zult wederkeren”. In het Latijn vind ik dat nog mooier klinken: “memento homo quia pulvis es et in pulvem reverteris”. Maar ja, tegenwoordig begint carnaval al op vrijdagavond en de meeste vierders hebben waarschijnlijk nog nooit van een askruisje gehoord, laat staan dat ze nadenken over het stof waarnaar ze zeker zullen wederkeren. Dus dan vraag ik me af of ze op maandagochtend nog wel adem hebben voor weer een dag carnaval. En nog een avond en een nacht. En nog een dag. En nog een avond en een nacht.

Toevallig was ik in Heeten, zaterdagochtend, ik ging kijken naar de presentatie van de SP. En toevallig was daar net de verzamelplaats van allerlei carnavalswagens. Wat een klere herrie. Daar zou de SP met dat kleine rot versterkertje nooit tegen op gekund hebben. Als ze dat al gewild hadden. Toch was het toevallig wel een beetje vermenging van politiek en carnaval. Als het met een gijntje kan, is dat ook niet zo erg. Erger vind ik het als je het programmaboekje van carnaval verziekt met reclames voor een of andere rechtse politieke partij. Nou ja, welke carnavalsvierder leest die reclames nou? En bij wie blijft er iets van hangen,  tussen het alaaf en alaaf door?

Sommige wagens hadden fraaie slogans. Een ervan luidde ongeveer: “we hebben geen sex meer, we worden al genoeg genaaid door de regering”. Vond ik wel een mooie. In plaats van regering had er ook kunnen staan: de Raad van Dalfsen. Die is af en toe even grappig als de Raad van Elf, maar dan onbedoeld en aanzienlijk gevaarlijker. Komt natuurlijk door de partijen die er al sinds jaar en dag de dienst uit maken: CDA, Gemeentebelangen en VVD. Gemeentebelangen is trouwens gewoon een ultrarechtse variant van de VVD geworden, wat ze ook beweren in forums en discussies, soort van VVD-heavy, zeg maar.Sommigen zien er ook geen been in om in zo’n forum (bijvoorbeeld het seniorenforum) behalve als lijsttrekker ook als wethouder op te treden en gunsten te beloven. Uiteraard in de hoop zo stemmen te winnen. Mag dat eigenlijk wel, zo’n vermenging van functies? Fatsoenlijk is het in ieder geval niet? Of wel? Gemeentebelangen!! Haha. Wie z'n belangen zijn hier eigenlijk bedoeld?

Nou ja, even terug naar die wagens. Ik vond het dus een mooie en toepasselijke slogan, al zal het met de praktijk van die onthouding hopelijk wel meevallen. Toen schoten met nog een paar slogans te binnen die goed op zo’n wagen gepast zouden hebben. Wil je die weten? Ook als ze niet aardig zijn? Tja, ik ben nou eenmaal een venijnig ventje in het diepst van mijn gedachten. Wat denk je hiervan:

“We laten ons niet ophangen door Gemeentebelangen”

of deze, ja, die is wel een beetje plat, maar toch toepasselijk gezien de rioolgeschiedenis:

“Met de VVD zakken we door de plee”.

O, niet leuk? Te plat? Nee, ik vind het zelf ook niks. Streep maar door. Nou ja, voor op zo'n wagen? Dat zou toch wel kunnen? Wacht ik heb er ook een voor het CDA:

“Met het CDA gaan we weer voor blabla”.

Vind ik wel passen eigenlijk, ik was ook bij dat forum voor de senioren, nou wat een blabla, maar niet alleen van het CDA, hoor. En niemand die vroeg: “hee, dude, wat heb je vorige keer beloofd en wat is daarvan terecht gekomen? En waarom is daar niks van terecht gekomen? En waarom zouden we je nu dan wel vertrouwen?” Of met een variant op John Lennon: "So now it's election, and what have you done?"

Maar de zaal zal vol met senioren. Die hebben het allemaal wel gezien, die denken: “ja, lul maar een end weg, wij trekken ons eigen plan wel.” Die hebben echt geen goser van VVD of D66 nodig om hun te vertellen dat veel ouderen nog heel actief zijn. En ze weten heel goed dat zo’n zogenaamd bemoedigend praatje hun niet de pensioeninkomsten teruggeeft die ze de laatste tien jaar al hebben moeten inleveren. Lul maar een end weg. Doe iets aan mijn pensioen. En de AOW. En zorg voor echte zorg. Hou je praatjes maar voor je. Bekostig de zorg niet uit verhoging van gemeentelijke belastingen, maar verkoop die stomme parkeergarage, en stop het geld niet in een overbodige tunnel. Lulverhalen. Kletsmajoors. Ik kan weten wat senioren denken, want ik ben er zelf ook een.

Even terug naar de SP-presentatie. Tja, het publiek was voor een groot deel naar carnaval. Maar de presentatie was goed. Mooi decor, mooie liedjes, en de kandidaten maakten goed duidelijk waar ze voor stonden. Zo doe je dat, de partij presenteren. Hebben ze in Heeten, die het niet gezien hebben, toch veel gemist. Gelukkig kunnen ze het ook nazien op deze website. En aanstaande zaterdag in Heino. Heidiedeldei.

 

Ach, wat weet ik daar nou van, wie ben ik nou helemaal (dat vraag ik me vaak af),

 

Uw Balthazar

 

 

19-2-2014 10.30 u

Bloggen of verzuipen

Dit is dus een blog. Tot nu toe schreef ik altijd, althans regelmatig, althans af en toe, een column. Ik weet wat een column is, ik heb er heel veel gelezen, en vind vooral die van Carmiggelt nog steeds grandioos. Maar nu moet ik een blog maken. Wat is in 's hemelsnaam een blog? Ik heb het opgezocht:

"Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook bloggergenoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen".

Tja. Een persoonlijk dagboek. Persoonlijk. Dagboek. Regelmatig nog wel. Soms meermalen per dag. Soort van logboek.

Wat wil ik aan mijn publiek meedelen? Wie zijn de bezoekers? En is het dan niet van belang wat die willen weten? Kan het die wat schelen wat ik de hele dag uitspook? En wil ik wel dat die weten wat ik de hele dag uitspook? Net als met die NSA, ja, die hebben al mijn berichten zitten navlooien. Hoogst irritant. Niet dat ik wat te verbergen heb, maar ik wil liever niet dat iedereen weet dat ik niks te verbergen heb en wat ik allemaal niet te verbergen heb.

Weet je, ik probeer het. Dagboek dus. Persoonlijk dus. Vanmorgen ben ik pissjacherijnig opgestaan. Om 8.00 uur. Ik was al wakker vanaf half acht, maar ik dacht "krijg de kelere maar, ik ben er nog niet". Nou ja, dan lig je wat te woelen, en ineens sta je dan toch naast je bed. Daarna heb ik mijn van zooltjes voorziene huissokken en mijn kamerjas aangedaan. In de keuken heb ik de verwarming wat hoger gezet, twee boterhammetjes met alleen een beetje plantaardige boter klaargemaakt benevens een sinaasappeltje uitgeperst, en een kopje koffie uit het apparaat geperst. En ben aan de grote tafel gaan zitten om de krant door te lezen. Kommer en kwel. Bezuinigingen. Jeugdzorg naar de gemeentes. Kortingen op kunst. Kortingen op  cultuur. Schoot me ineens te binnen dat de Vereniging van VeelverDieners i(of voor wie dat worden willen) ln onze gemeente het verschil tussen cultuur en kunst niet weet en wel in welgekozen volzinnen pleit voor cultuur in zeer algemene zin, maar voor kunst weer niet veel verder komt dan kunstgras. En dan te weten dat in die club, maar dan landelijk en historisch gezien, zulke grote denkers en goed onderlegde mensen gezeten hebben. Moet je hier in de gemeente eens kijken. Gedachte meteen weer van me afgezet, ik begon juist een beetje wakker en dus vrolijker te worden. Ik ga toch op de vroege woensdagochtend mijn dag niet verpesten met de Vereniging van VeelverDieners i(of voor wie dat worden willen).

Sjuutje gedronken, boterhammetje gegeten. Koffie gedronken, naar mijn werkkamer. Kachel aangemaakt. Mail bekeken. O ja, blog schrijven. Soort dagboek. Moet van Guus en van Ellen. En de stukken voor mijn belastingaangifte ordenen. Leuk hoor. Die dag kan niet meer stuk.

En? Persoonlijk genoeg? Ben je nou blij dat je dat allemaal weet? Kom je nou de dag een beetje door?

Ik weet niet hoor. Maar ja, wie ben ik? Goeje vraag trouwens.

Balthazar 

 

Campagne

Fijn hoor! Ben ik net terug uit de Bahama's of Nepal, of waar je me gehad had willen hebben, zoek ik even  of er nog reacties zijn geweest op mijn toch zo scherpzinnige en geestige columns, of op die van Melchior (die tenminste getuigen van politiek bewustzijn), is de hele rubriek verdwenen. Haal ik me daar een verschutting. Vroeg mijn buitengewoon aantrekkelijke buurvrouw aan me of ik nog een column geschreven had, de laatste tijd, verwees ik haar naar deze site, kon ze niks vinden. Nou, bedankt hoor, voor deze bijdrage aan mijn pogingen mijn persoonlijke relaties te verbeteren. Kan ik weer gaan praten als Brugman om dat weer recht te krijgen. Nee, laat maar, komt wel goed.   Ik weet wel hoe ik met blondines om moet gaan. Of met roodharigen, als het er op aan komt.

Nog iets gehoord van de Vereniging van Veel verDieners (of van die het worden willen) , de laatste tijd? Die schijnen ook het buskruit uitgevonden te hebben, denken ze zelf. Zo vinden ze dat ze de eerste partij zijn die afschaffen van het parkeren bepleit. Ja hoor, stond 8 jaar geleden al in het programma van de SP. Duh! Moet je natuurlijk wel kunnen lezen en een ietsie pietsie historisch besef hebben. Mooi programma hebben ze trouwens. Vol prachtige beloftes en gloedvolle bewoordingen. Net een folder van sommige reisbureau's. Kom je op de plaats van bestemming aan, blijkt er niks van te kloppen.

Past wel bij zo'n kluppie. Nou ja, ze genieten in ieder geval de steun van een plaatselijke reclameblaadje: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. 

Nog op de markt geweest, afgelopen zaterdag? Wind, waai, wind. Daar stond de hele ploeg van de SP te kleumen. Met gitaar en al. Wel een goede performance, trouwens. Alleen jammer dat er geen publiek was. Geeft  niks, al hebben ze maar één stem gewonnen, hoe zeg je dat ook weer, meer vreugde in de hemel om één zondaar die zich bekeert, dan om honderd gelovigen die geen bekering behoeven. Over twee weken dezelfde show in Heeten. 

Er stond ook een klein groepje van de PvdA, alleen dames geloof ik. Weggewaaid. Best mooie meiden, trouwens, ik snap niet wat die bij die partij doen, die horen gewoon bij ons thuis. Maar ja, dat zijn van die dingen die ik toch niet kan begrijpen, ik ben immers maar

Balthazar

Reacties

Ik heb het gezien afgelopen zaterdag. Zag er prima uit. Als je zelfs bij deze windkracht staande blijft moet verzet tegen het huidige beleid een fluitje van een cent zijn. Goed bezig!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier